دسته‌بندی نشده, طب اسلامی ایرانی

۱۰ روش تشخیص عسل طبیعی

عسل طبیعی

مرحله اول جستجو ی  آزمایشگاه مواد غذایی است. هرچند این مورد را در ادامه برای شما توضیح می‌دهم، ولی یک خریدار که نمی‌تواند وقت خود را صرف بردن عسل به آزمایشگاه بکند و هزینه آن را بپردازد…! 

من مطمئنم این روش شما را خوشحال نمی کند ، شما به دنبال این هستید که خودتان آستین را بالا بزنید و عسل تقلبی و یا بی‌کیفیت را از عسل واقعی تشخیص بدهید! شما نه به آزمایشگاه و نه به هیچ فروشنده دیگری اطمینان ندارید …

اگر می‌خواهید خودتان متوجه اصل بودن عسل شوید، باید یک یا سه تا از این ۱۰ روشی که توضیح می‌دهم را استفاده کنید. هرچند این روش‌ها علمی نیستند اما بعضی از زنبورداران زحمت کش به‌ مرور و با تجربه خود آن‌ها را برای دیگران و ما بازگو کرده‌اند.

ولی مقدم میدانم اول ببینیم چه چیزی بوسیله برگه آزمایشگاه به ما کمک می کند.

شناسایی عسل طبیعی

عسل تقلبی را در آزمایشگاه چطور از تقلبی تشخیص می دهند؟

همان‌طور که می‌دانید تنها منبع تولید عسل، زنبورعسل است و دیگر هیچ! از ویژگی‌های مهم عسل طبیعی توجه به ساکارز (به میزان قند موجود در عسل ساکارز می‌گویند) آن است، شما تا حدودی می‌توانید طبیعی بودن عسل را با ساکارز آن بسنجید ، مثلا عسل کنار (سدر یا کنار این نوع درخت در مناطق جنوبی کشور وجود دارد) را به‌ وسیله برگه آزمایشگاه تست کنید و اگر ساکارز آن زیر ۵ بود می‌توان تا حدودی گفت این عسل کنار طبیعی است. در واقع ساکارز یک عسل کنار طبیعی بایستی زیر ۵ باشد و اگر بالای ۵ باشد، دیگر نمی‌توانید آن را عسل با کیفیت بدانید! والبته دقت داشته باشید بعضی از پوشش های گیاهی مثل گون بدلیل پایین بودن قند خود گل گیاه به طور حتم ساکارز پایین تری دارد. شما می توانید برای خرید عسل گون ، ساکارز نهایتا ۳ را در نظر بگیرید.

ولی در چه صورتی ساکارز زیاد می‌شود؟!

در صورتی ساکارز یا قند عسل زیاد می‌شود که زنبوردار از آب شکر برای تغذیه زنبورعسل استفاده کند و یا اینکه افزودنی به عسل اضافه‌شده باشد.

اگر دقت کرده باشید من گفتم ساکارز تا حدودی مشخص کننده طبیعی بودن است ولی کافی نیست … یکی دیگر از شاخص های مفید پرولین می باشد .حالا پرولین چیست؟ پرولین اسیدآمینه اصلی عسل بوده که میزان کافی آن در عسل تولیدی می‌تواند به عنوان شاخصی برای کیفیت مناسب عسل باشد. اسیدهای آمینه موجود در عسل، به طور ویژه متاثر از میزان تغذیه زنبور عسل از گرده گیاهان می‌باشد. مطابق بروشور استاندارد ملی ایران به شماره ۹۲ ، حداقل میزان پرولین برای عسل طبیعی ۱۸۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم عسل می‌باشد . پرولین دقیقا برعکس ساکارز می باشد . یعنی هرچه این عدد بالاتر باشد کیفیت عسل بالاتر و طبیعی تر است . پس بحث پرولین را جدی بگیرید.

خوب تا به اینجا من سعی کردم به صورت خلاصه مهمترین شاخص عسل که بوسیله آرمایشگاه می تواند به شما کمک بکند را توضیح دهم، ولی همه چیز به این دو مورد محدود نمی شود و موارد زیادی هستند که در آزمایشگاه کیفیت سنجی می شود و البته فروشگاه های معتبر و تاجران از این نوع اطلاعات استفاده می کنند و مطمنن دانستنشان کمکی به شما نمی کند. اگر به دنبال عسل با کیفیت به همراه برگه آزمایشگاهی هستید که ساکارز و پرولین خوبی داشته باشد

۱۰ روش دیگر تشخیص عسل طبیعی از تقلبی

با توجه به تنوع محصولات و مناطق اقلیمی آب و هوایی بعضی از موارد را نمی‌توان بنا به شرایط ویژه‌ای استفاده کرد مثل غلیظ بودن عسل، چسبندگی عسل و شفافیت عسل. درواقع نمی‌توان ۱۰۰ درصد به درست بودن موارد پی برد. من در ادامه به ۱۰ روش مرسوم می‌پردازم تا بدون تست عسل در آزمایشگاه و زنبوردار بتوانید یک عسل طبیعی را به‌راحتی آب خوردن تشخیص دهید!

عطر و بوی عسل

یکی از بهترین روش‌های تست عسل طبیعی نسبت به موارد دیگر استشمام بوی عطر گل عسل می‌باشد. اگر درپوش ظرف عسل مدتی بسته باشد، هنگام باز کردن درپوش عسل بو و رایحه خوشایند گل و گیاه عسل طبیعی را می‌توانید استشمام کنید، درحالی‌که عسل تقلبی و مصنوعی بوی گل و گیاه خاصی نمی‌دهد و در بعضی موارد هیچ عطر و بویی احساس نمی‌شود. شما حتی با چشیدن عسل طبیعی می‌توانید بوی آن را دهان خود متوجه شوید. ناگفته نماند که در این مرحله بایستی حس بویایی خوبی داشته باشید.

فریزر

روش دوم جز پر استفاده ترین روش ها است ، شما می توانید عسل خودتان را به مدت دو ساعت و یا بیشتر در فریز بگذارید ، اگر  عسل شما تغییر شکل داد و پس از قرار دادن در دمای عادی به حالت عادی بازنگشت در این صورت عسل شما طبیعی نیست.

نکته اگر عسل شما تغییر شکل نداد و فقط سفت شد و به حالت عادی بازگشت در این صورت عسل شما عسل باکیفیتی است.

تشخیص عسل طبیعی با حرارت دادن

یکی از راه‌های تشخیص اصل بودن عسل، حرارت دادن است، زمانی که عسل طبیعی را حرارت می‌دهید، به‌سرعت گلوله می‌زند منتها حباب نمی‌دهد، درحالی‌که عسل مصنوعی به دلیل قند و رطوبت و همچنین آب اضافی، به‌سرعت حباب می‌دهد.

تشخیص عسل طبیعی با حرارت دادن

مزه و طعم عسل

مزه و طعم عسل طبیعی پس از میل کردن مدت‌زمان کوتاهی احساس می‌شود ولی در عسل‌های تقلبی به دلیل اینکه از شیرین‌کننده‌ها برای تولید عسل استفاده می‌شود، طعم آن مدت‌زمان زیادی در دهان باقی می‌ماند. و حتی ممکن است مزه آبنبات را احساس کنیم .

ته نشین شدن عسل در آب

تست عسل طبیعی با آب

توجه داشته باشید عسل طبیعی بدون اینکه در آب ولرم حل شود، در ته لیوان ته‌نشین می‌شود درحالی‌که عسل تقلبی به‌سرعت در آب حل می‌شود و ته‌نشین نخواهد شد. 

رقیق بودن یا غلیظ بودن

یکی از مواد تشکیل دهنده عسل آب است .۱۸ درصد عسل دارای آب می باشد . معمولا عسل های بهاره (عسل های که در فصل بهار برداشت می شوند)و یا عسل هایی که تازه برداشت می شوند.رقیق هستند .(البته امکان دارد با توجه به منطقه و نوع پوشش گیاهی ،عسلی غلیظ تولید شود ) اگر عسل هایی که مدت زمانی از تولیدشان را مشاهده کردید که مقداری غلیظ یا همان سفت هستند تعجب نکنید چون آب آنها ممکن است تبخیر شده باشد .  پس با این تفسیر همچین موردی را نمی توانیم ملاک بررسی و نتیجه گیری دقیقی قرار بدیم و شخصا نظرم این است به این روش نمی توانیم استناد کنیم .

فکر کنم کمی گیج شدید و این سوال برای شما پیش آمد که چرا این مورد را جز روش های تشخیص آوردم ..! خوب به این دلیل که سوالات راجب به سفت یا شل بودن عسل زیاد بود و من هم نیاز دیدم که گفته شود.

تشخیص عسل طبیعی

شفافیت عسل

یکی از روش‌های  کاربردی برای تشخیص اصل بودن عسل، توجه به شفافیت آن است، از پشت شیشه عسل تقلبی به‌راحتی می‌توانید اشیاء را ببینید درحالی‌که دیدن نور و اشیاء از پشت شیشه‌ی عسل طبیعی غیرممکن است.

تشخیص عسل طبیعی با نان تست

تست عسل طبیعی با نان

یکی دیگر از روش‌های شناسایی عسل طبیعی این است که مقداری از آن را بر روی یک‌تکه نان بمالید، عسل در همان حالت باقی خواهد ماند، درحالی‌که عسل تقلبی به دلیل رطوبتی که دارد نان را خیس خواهد کرد.

تشخیص عسل طبیعی با کاغذ

کافی است چند قطره از عسل را روی کاغذ بریزید، به‌هیچ‌عنوان جذب کاغذ نخواهد شد، درحالی‌که عسل تقلبی به‌سرعت روی کاغذ جذب می‌شود.

رس بستن عسل طبیعی 

رس زدن را با شکرک زدن یکی ندانید ! این اشتباه تفسیری پیش آمده خیلی ها را به اشتباه انداخته و در اوایل خود من هم که سر رشته ای از این موضوع نداشتم را درگیر کرده بود . خیلی مختصر بخواهم توضیح دهم شکرک زدن محتویات عسل را سفت و سخت می کند . ولی رس زدن محتویات نرمی است که معمولا وقتی عسل را درون ظرفی بگذارید بعد از مدتی رس در ته آن ایجاد می شود.

رس زدن به معنای رسوب کردن و کدر شدن عسل است. عسل طبیعی به دلیل داشتن دیاستاز بعد از مدتی ته‌نشین می‌شود. بلورهای عسل رس زده خیلی ریز تر از بلورهای عسل شکرک زده هستند .

سخن پایانی یا نیمه آخر ماجراجویی…

تشخیص عسل طبیعی

تقریبا به پایان ماجرا رسیدیم، شما یاد گرفتید با انتخاب خودتان هر روشی را امتحان کنید و عسل طبیعی را شناسایی کنید. به پایان این را اضافه کنم چندین روش دیگر هستند که از زبان دیگران شنیده می‌شود ولی اثبات‌شده نیستند .این موارد پرتکرار عبارت‌اند از:تشخیص عسل با استفاده از کبریت و تشخیص عسل طبیعی با استفاده از ناخالصی‌های موجود در عسل و مورچه زدن عسل. که من به آنها نپرداختم چون پایه های محکمی برای اثباتشان وجود ندارد . 

حالا از کجا متوجه ارزش و کیفیت عسل طبیعی شویم ؟

اگر یادتان باشد در اول صحبتهایم در مورد شناخت کیفیت عسل طبیعی به شما قولی داده بودم . تا به اینجا هر چه گفتیم مربوط به تقلبی یا طبیعی بودن عسل می شد . ولی بیاید پایمان را فراتر بزاریم، بحث حالا بر سر خوب یا خوب تر بودن است. در واقع عسل های طبیعی با توجه به نحوه تولیدشان دارای کیفیت و ارزش متفاوتی هستند .

کسانی که تعیین کننده کیفیت عسل خالص تر می باشند، خود زنبوردارن هستند ، همانطور که قبلا گفتم بعضی از زنبوردارن به صورت کم و زیاد از آب شکر در فواصلی از سال ، زنبورهای خود را تغذیه می کنند . و برخی از زنبوردارن زنبورهای خود را با آب شکر تغذیه نمی کنند که معمولا عسل تولیدی این زنبورداران کیفیت و قیمت بالایی دارد . هر چند زنبوردارنی که به زنبورستان خود آب شکر نمی دهد و به دنبال این روش محصول کمی برداشت می کند! ولی کیفیت عسل این نوع زنبورداران کیفیت خوبی خواهد داشت.

اهمیت طبیعی بودن

ولی این همه حساسیت زیاد برای چیه !! چرا عسل طبیعی انقدر مهمه که همه برای همچین عسلی حاضرند این مسیر پر پیچ و خم را طی کنند؟ من در مطلبی تمام خواص جادویی عسل طبیعی را توضیح دادم که  پیشنهاد می کنم مطالعه اش کنید.  در حقیقت عسل خالص خواص درمانی دارد که عسل مصنوعی و بی کیفیت همچین خاصیتی هایی ندارد .

اگر روشی که می دانید برای تست عسل طبیعی کاربردی است زیر همین مطلب کامنت کنید ….

دیدگاهتان را بنویسید